tisdag, februari 13, 2007

Lena Adelsohn Liljeroth och Alla hjärtans dag!

"I själva verket har den nya kulturministern, Lena Adelsohn Liljeroth, världens chans att skapa en ny start för folkbiblioteken" skriver Gunnar Ohrlander i gårdagens Aftonbladet. Han menar att Sverige halkat efter våra grannländer. Norges utredning Bibliotek-reform 2014 som föreslår en höjning med 400 miljoner per år för att utveckla ett sammanhållet biblioteksväsen som omfattar såväl folk- som forskningsbibliotek är ett exempel på mer målinriktad bibliotekspolitik menar Ohrlander.

I morgon är det förresten Alla hjärtans dag och den dagen som Stockholms stadsbibliotek offentliggör sin nya webb http://www.biblioteket.se/. Biblioteksbladets senaste nummer har en artikel om skaparna av den nya tjänsten. De suckar på gammalt välkänt maner över oss i biblioteksvärlden och våra attityder och att det finns fler än de själva som är intresserade av utveckling av bibliotekstjänster verkar de inte ha en aning om... Vad har då hänt i biblioteksvärlden? "Jo man levererar på samma gamla vanliga sätt som man alltid har gjort medan omvärlden interagerar någon annanstans" säger Mats Hernvall. Enda ljuset i tunneln är tydligen hans eget projekt.

2 Comments:

Blogger Unknown said...

Hej!
Kommentar 1.

När någon säger att något är "VIKTIGT" (som kulturministern om bibliotek) ska man se upp! Det kan betyda precis vad som helst och ofta - ingenting alls.
Finns möjlighet - pressa vederbörande på konkreta frågor: "Varför är det viktigt?" "VAD vill du konkret förbättra?" "På vilket sätt?" Etc...
Använd Biblioteksdagarna till det! (Kulturministern lär ska vara där.)

Kommentar 2.
På mina många resor genom bibliotekslandet (nu upphörda) har jag träffat många biblioteksmänniskor som verkligen spritter av nyfikenhet och entusiasm inför ny teknik och innovationer. Jag har också mött några som inte är särskilt intresserade heller. Men nog finns det tillräckligt många som vill vara med och interagera!

4:13 em  
Blogger Unknown said...

Tillägg!
Föregående kommentar var skriven av
mig - Dan Greider - som ni hittar på
http://blogg.aftonbladet.se/10688

Vi hörs!
Dan

4:20 em  

Skicka en kommentar

<< Home