fredag, april 28, 2006

Computer Sweden undrar om det behövs bibliotek i framtiden

Folke Schimanski diskuterar idag i en artikel "Biblioteken söker nya roller i digitalåldern" i Computer Sweden kring bibliotekens och bibliotekariernas roll i framtiden. Schimanski skriver: "I viss mening kan man tala om Bokens död: nätet har i stor utsträckning redan tagit över funktionen från biblioteken som informatör." Läsning av pappersböcker är helt ute enligt artikeln. Företrädaren från bibliotekshögskolan Katriina Byström, som intervjuas i artikeln, svarar på en fråga kring böckernas roll: "Det var länge sedan de var i fokus".

Jag undrar: Varför går bokbranschen så bra? Varför utbildas fortfarande grafiska formgivare? Varför måste alltid det ena utesluta det andra?

tisdag, april 25, 2006

Blogg för barnbibliotekarier

Barnbib startades i januari 2006 och är en blogg som i första hand är till för barnbibliotekarier i Värmland. Man ger där varandra tips och råd, som kan vara till nytta i det dagliga arbetet. En livaktig och inspirerande blogg, som även vi utanför målgruppen har glädje av!

torsdag, april 20, 2006

Flygbränsle

Häromdagen hörde jag en diskussion om flyget. En flygresa förbrukar en hel del miljöfarligt bränsle, som bland annat bidrar till växthuseffekten, vilket borde innebära att branschen skulle ifrågasätta sig själv. (I alla fall om de vore bibliotekarier.) Nu talade företrädaren med brinnande entusiasm för flyget om hur viktigt det är att människor kan transportera sig snabbt och billigt över jordklotet, det fanns inte en millimeter tveksamhet eller ifrågasättande hos honom. Jag kan inte låta bli att fundera över hur vi reagerar när vi hör talas om det papperslösa samhället. Det sprider sig en uppgivenhet och vi bibliotekarier som i många hundratals år sett papprets alla positiva möjligheter, är de första att mönstra ut det. Trots att det ändå är en förnyelsebar naturresurs, som när det används i biblioteksböcker tär väldigt lite på miljön och ekonomin. Om vi hade något lite av flygbranschens eller för den delen kärnkraftsindustrins framåtanda och självförtroende skulle vi envist hålla kvar vid vår vision om levande bibliotek med massor av inspirerande snyggt tryckta böcker och tidskrifter. Vi skulle hävda att det skulle vara absolut nödvändigt att människor skulle kunna komma till platser med böcker för att vi överhuvudtaget skulle kunna överleva. Visst kan det finnas andra media också, jag menar inte annat, men varför är vi så snabba med att ifrågasätta böckerna?

tisdag, april 18, 2006

Föreläsare - jag?

Snart i maj, ska jag göra ett framträdande som föreläsare. Jag ska berätta om min rapport "Förändrade arbetsrutiner : förnyad arbetsgrupp?" FÖRÄNDRING - det är ett stort och intressant ämne. Jag växte till exempel upp med järnridån som en självklarhet. Nu förundrar jag mig över att vi inte reflekterade mer över vad som skulle hända efter Sovjetunionens fall. Få av oss trodde på förändring! Och ingen kunde veta hur den skulle gå till. Nu har vi EU, ett spänt läge i mellanöstern, vänstervåg i Latinamerika, aidskatastrof i Afrika, ett kommunistiskt Kina på stark ekonomisk frammarsch och så kriget mot terrorismen… Var kommer den stora förändringen härnäst? Vem kunde förutspå Tsunamin? Vad händer med vädret och när kommer pandemin? Allt förändrar sig på gott och ont och framtidsprofetior slår sällan in. Inte i alla fall just precis, så som man har tänkt sig.
Det blir ett stort perspektiv, men mina tankar kring bibliotekets rutiner har med vår roll i den föränderliga omvärlden att göra. Nu talar man på konferenser om det papperslösa samhället om bibliotekarieyrket som utdöende och om att det är ett stort problem att barn och ungdomar inte läser böcker. Hur förhåller vi oss? Är vår yrkeskår så gammal att vi bara väntar på pensioneringen? Eller, vad vill VI? Kan vi påverka förändringar eller kommer de bara över oss?

tisdag, april 11, 2006

Integrerat bibliotek på gott och ont

I Rolfstorp, Varbergs kommun vill skolans rektor Mats Oljelund flytta biblioteket från skolan. Han anser att biblioteket drar till sig människor som inte ska vara i skolan.
"Det kan vara äldre elever som slutat på skolan, men som uppehåller sig här under skoltid, men även andra som smyger omkring utan att man vet vilket ärende de har. Man kan ju tänka sig att det är inbrottstjuvar som vill kolla till exempel datorer, inför kommande räder " säger Oljelund i Hallands Nyheter idag.

söndag, april 09, 2006

Spännande natt på Ersboda bibliotek

Nog om kalsongkanter och mössor! Varför skrivs det inte mer om Monica Strandberg Johansson som övernattar på biblioteket med sina unga låntagare? Västerbottens kuriren skrev igår om det roliga samarbetet mellan sportklubben och biblioteket i Ersboda. Vad hjälper det för den allmänna uppfattningen av bibliotekarier att det görs en massa positiva saker för barn och ungdom på biblioteken när media älskar att lyfta fram stolpskott som det i Falkenberg? (Kolla t ex Aftonbladet!) Var det förresten verkligen en utbildad bibliotekarie som satte upp skylten på Tullbroskolan?

fredag, april 07, 2006

Nya biblioteket i Halmstad

Jag har varit på Halmstadkonferensen . Den var intressant och trevligt. Höjdpunkten var festkvällen på det nya fina biblioteket i Halmstad. Vilket fantastiskt hus! Den 22 april invigs biblioteket. Grattis Halmstad!

tisdag, april 04, 2006

Bokmonstret

En rolig och inspirerande blogg är Bokmonstret där bokslukaren Andrea från Göteborg tipsar om böcker. Andrea gillar både klassiker och nyare böcker. Hon skriver personligt och engagerat om böckerna. En riktig bloggpärla!