onsdag, juni 15, 2005

Intressant utvärdering av omvärldsbevakningsprojekt

Länsbiblioteket i Värmland har under en treårsperiod drivit ett omvärldsbevakningsprojekt. Projektet avslutades i april 2005 och en utvärdering av projektet har gjorts av Christina Ekbom på Capsula Information AB.

Säffle bibliotek var mycket aktivt i projektet och ytterligare några bibliotek visade intresse, men av olika anledningar kom inga fler kommuner igång. Christina Ekbom diskuterar vad som kan ligga bakom och lyfter bland annat fram:

" Vid små bibliotek får personalen inte lika stor träning i informationssökning ur olika källor som vid större bibliotek. Det kan ha funnits ett mått av dåligt självförtroende bakom att man inte frimodigt tagit kontakt med kommunledningen och erbjudit sina tjänster".

I Sunne har vi haft kurser för personalen i informationssökning och databasanvänding, men bara kurser hjälper inte. Liksom en musiker behöver man öva ofta. I och med att vi nu använder våra databaser flitigt för att söka information inför inköpen, så har vi blivit förtrogna med att använda de digitala verktygen. Om man regelbundet omvärldsbevakar för egen del är det lättare att våga göra det för andra.

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Vi har nyss staratat ett nätverk för Omvärldsbibliotek/omvärldsbibliotekarier - kanske kan det vara en väg att gå för att öka bibliotekariernas självförtroende: att mötas,diskutera och dela med sig av varandras erfarenheter. Nästa möte för Nätverket är 7 september i Örebro, för mer information kontakta katarina.kristoffersson@amal.se

8:52 fm  

Skicka en kommentar

<< Home