onsdag, juni 08, 2005

Bokrondellen

Några bibliotek använder sig av Bokrondellen för att få information om nya böcker. Tjänsten är i första hand till för att förse bokhandeln med information och man arbetar just nu med att utveckla en ny version. Basen innehåller inte recensioner men som regel en kort beskrivning av bokens innehåll.

Från Bokrondellens informationssida:
"Samtliga titlar i Bokrondellen presenteras enligt samma standard, informationen om böckerna är alltså likvärdig oavsett förlag. Titelinformationen inkluderar lagerstatus, klassificering, ämnesord, katalogtexter, längre textutdrag samt bilder. Bilderna är synliga redan i träfflistan men kan också väljas bort om man föredrar det. Klassificering enligt SAB samt ämnesord fås från Kungliga Biblioteket. Även varugrupp enligt branschstandard läggs på varje titel, från och med 2005 också BIC-koder. Bokrondellen granskar varje post enligt svenska katalogiseringsregler. Vi kompletterar även ibland ämnesorden från Kungliga Biblioteket, samt sätter ämnesord även på skönlitteratur".

Sunne är ett av de bibliotek som kostnadsfritt provar tjänsten under 2005 och som kommer att delta i en utvärdering i slutet av året. Förlagsinformation kan man i och för sig hitta på förlagens hemsidor, men det är praktiskt att allt finns samlat i Bokrondellen. Priset för bokhandeln är: 1000/månad och butik. Vad priset skulle komma att blir för bibliotek är än så länge okänt.