torsdag, februari 22, 2007

En fin dag i Västerås

I tisdags var jag med på ett Arbetsmöte för bibliotekscheferna i Västmanland. Jag berättade om min undersökning och om hur vi tänker och arbetar med förändringar i Sunne. Det var mycket positivt att träffa alla engagerade chefer i Västmanland. Stämningen var avspänd och det var högt i tak bland kollegorna. Eftersom jag, ju längre jag håller på med detta, blir allt mer övertygad om att det just är förhållningssättet som är den viktigaste förutsättningen för ett kreativt utvecklingsarbete, så är det bäst att hålla ett öga på vad som händer i Västmanland framöver. Sala var med i min undersökning och därför var det extra roligt att ha Elisabeth Norinder med på mötet. Hon är bibliotekschef i Sala och där klarar man sig fortfarande mycket bra utan sambindingslistan och har ett intressant samarbete med den lokala bokhandeln.
Tack allihop för att jag fick komma till er i Västmanland!

tisdag, februari 13, 2007

Litteratursök och Boksök

När man söker information om böcker som man vill köpa in till biblioteket kan man även ha nytta av vad som skrivits på bloggar. Här är en tjänst som man kan använda:
Boksök
En annan lite bredare tjänst som även har med forum och tidningsartiklar mm är:
Litteratursök

Lena Adelsohn Liljeroth och Alla hjärtans dag!

"I själva verket har den nya kulturministern, Lena Adelsohn Liljeroth, världens chans att skapa en ny start för folkbiblioteken" skriver Gunnar Ohrlander i gårdagens Aftonbladet. Han menar att Sverige halkat efter våra grannländer. Norges utredning Bibliotek-reform 2014 som föreslår en höjning med 400 miljoner per år för att utveckla ett sammanhållet biblioteksväsen som omfattar såväl folk- som forskningsbibliotek är ett exempel på mer målinriktad bibliotekspolitik menar Ohrlander.

I morgon är det förresten Alla hjärtans dag och den dagen som Stockholms stadsbibliotek offentliggör sin nya webb http://www.biblioteket.se/. Biblioteksbladets senaste nummer har en artikel om skaparna av den nya tjänsten. De suckar på gammalt välkänt maner över oss i biblioteksvärlden och våra attityder och att det finns fler än de själva som är intresserade av utveckling av bibliotekstjänster verkar de inte ha en aning om... Vad har då hänt i biblioteksvärlden? "Jo man levererar på samma gamla vanliga sätt som man alltid har gjort medan omvärlden interagerar någon annanstans" säger Mats Hernvall. Enda ljuset i tunneln är tydligen hans eget projekt.

torsdag, februari 01, 2007

Ny gemensam webbplats för biblioteken i Umeåregionen

Nu lanserar Umeå, Bjurholm, Robertsfors, Nordmaling, Vindeln och Vännäs bibliotek en ny gemensam webbplats där de samlat allt som tidigare var spritt på sex olika hemsidor. Nu kan man på ett och samma ställe hitta gemensamma resurser som bibliotekskatalog, arrangemangskalender, information, länkar, artiklar, tips, hjälp och nedladdningstjänster. Bibliotekens ambition är att skapa en webbsida som är både informativ, intuitiv, interaktiv och innovativ.
http://www.minabibliotek.se/