lördag, oktober 28, 2006

På resa

I veckan besökte jag Sambiblioteket i Härnösand för första gången, vilket vackert och inspirerande bibliotek! Jag är avundsjuk på alla i Härnösand. Jag håller tummarna för att vårt nya bibliotek i Sunne ska bli lika bra. Jag deltog i en medieplaneringsdag, biblioteken i Västernorrland är mitt uppe i jobbet med att ta fram medieplaner. Jag kände igen många av tankegångarna, men känner att vi inte kommit lika långt i att analysera och planera vårt mediebestånd hos oss. Jag berättade om min rapport om bokinköp utan BTJ-listor och så berättade jag om hur vi arbetar vidare i Sunne och i Värmland. Vi har kommit långt i lånesamarbetet i Värmland, vore kul också om vi kunde hitta former för att samarbeta mer kring inköp och medieplanering.
Jag är mycket glad för att jag fick vara med och ta del av era erfarenheter i Västernorrland. TACK FÖR BESÖKET!

tisdag, oktober 24, 2006

En kulturminister som värnar om skolbiblioteken!

- Bara var tredje grundskola har bemannade bibliotek minst sex timmar per vecka. På gymnasierna ser det lite bättre ut, men det måste satsas mer och byggas ut, sa Lena Adelsohn Liljeroth i den valdebatt om biblioteksfrågor med riksdagspartiernas kulturutskottsledamöter som arrangerades av Svensk biblioteksförening och DIK Bibliotekarieförbund den 29 augusti 2006.
Bra om vi äntligen kommer att se en positiv utveckling på skolbiblioteken nu!

Läs ett sammandrag av debatten i DN- Kultur

måndag, oktober 23, 2006

bookmarklets?

Peter Lindberg skriver i sin blogg om hur han använder bookmarklets för att söka vidare från nätbokhandlare till sitt specialbibliotek. Det låter väldigt smart, är det svårt att göra bookmarklets?

onsdag, oktober 11, 2006

bloggkartan.se

En bra sak med bloggar är att man kan hitta dem via rss-flöden och bloggportaler. Jag har placerat min blogg i Arvika på bloggkartan.se

tisdag, oktober 10, 2006

Landets nya kulturminister har gjort sitt första uttalande om biblioteken

Men visst måste man få fortsätta att låna gratis på biblioteken? frågar Cecilia Hagen kulturminister Cecilia Stegö-Chilò i dagens Expressen.

- JA! svarar ministern.

måndag, oktober 09, 2006

Cecilia Stegö Chilò och Johan Tiedemann?

Kulturdepartementet har fått en moderat statssekreterare som heter Johan Tiedemann. Jag väntar i spänning på vad han och den nytillträdde ministern Cecilia Stegö Chilò kommer att uträtta på biblioteksområdet. Än så länge har jag inte sett några uttalanden från dem i biblioteksfrågan och jag hörde inte något från någon av dem i kulturdebatten inför valet. Jag undrar om de var aktiva i den kovänding som moderaterna gjorde i bibliotekslagsfrågan. Kombinationerna Stegö Chilò, Tiedemann och bibliotek ger dåligt med sökträffar. Finns det någon som känner till hur kunniga de är på området?

Uppdatering: Idag (9/10-06) berättar Cecilia Stegö Chilò om vad hon vill med kulturpolitiken i Studio Ett!!!

tisdag, oktober 03, 2006

Nordiska patent

Publicus heter den nya patentdatabasen där alla som är intresserade gratis kan söka bland 530 000 dokument. Publicus omfattar alla svenska patent sökbara i fulltext, vilket innebär totalt drygt 425 000 dokument. Bland övriga dokument finns mycket finskt material. Uppdragshuset lägger ut databasen på nätet i ca 6 månader. Flera berörda organisationer är med och stödjer projektet. Man hoppas kunna få fram en lösning som gör att materialet kommer vara tillgängligt även i framtiden.