torsdag, juli 27, 2006

Folkpartiet

Tidskriften Författaren har i sitt senaste nummer (3/06) en genomgång vad partierna vill göra för litteraturen. Folkpartiet och moderaterna vill avskaffa bibliotekslagen. Nu vill folkpartiet införa en litteraturkanon. Ska den garanterade informationsfriheten på biblioteken ersättas av en statlig lista över skönlitteratur? Jag har svårt att se den liberala tanken.

onsdag, juli 26, 2006

Martin Ezpeleta om bibliotek i Argentina

Idag skriver Martin Ezpeleta om barnbiblioteken i Argentina och jämför med hur vi har det i Sverige. Artikeln finns i Norrbottenskuriren!

måndag, juli 24, 2006

Ny bok om Selma Lagerlöf

På fredag den 28 juli kommer en ny bok om Selma Lagerlöf. Den heter ”En riktig författarhustru” och är byggd på breven som Selma skrev till sin livskamrat Valborg Olander. Den är sammansatt av Ying Toijer Nilsson. 1992 satte hon samman en liknande bok, ”Du lär mig att bli fri” med Lagerlöfs brev till Sophie Elkan. Nu kommer alltså en bok som lyfter fram den andra kvinnan i Selmas liv: Valborg. I boken finns 250 utvalda brev till Valborg Olander skrivna av Selma Lagerlöf.
Läs mer på SR:s hemsida!

måndag, juli 17, 2006

BookCrossing igen!

Jag har tidigare skrivit om det intressanta fenomenet BookCrossing. För en tid sedan öppnades ett Skandinaviskt forum där medlemmarna vid sidan om samtalen om böcker även hittar på olika aktiviteter. I helgen var det exempelvis en träff i Wadköping i Örebro. Idag har Monika Steczkó skrivit en artikel om BookCrossing i Östersunds Posten!

lördag, juli 01, 2006

44 % av de LO-anslutna männen har inte läst en bok det senste året.

Vad gör biblioteken för att utjämna klyftorna mellan LO-anslutna och SACO-anslutna när det gäller läsning? SvD skrev igår om Läs för mig pappa-projektet . Berätta för mig om det är några bibliotek, som är inblandade i det här arbetet!