måndag, maj 29, 2006

Litteraturhus Stockholm

Efter många år av teknikprioriteringar börjar man att lyfta fram läsning och skönlitteratur på biblioteken igen. Ett tecken i tiden är MUSA Metodutveckling i skönlitterärt arbete som ger distanskurser för bibliotekarier, som vill utveckla sättet att arbeta med skönlitteratur. Ett annat intressant initiativ är Litteraturhus Stockholm som Kulturhuset står bakom. I senaste nyhetsbrevet kan man läsa: "Med Litteraturhus samlar, synliggör och utvidgar vi vårt arbete med litteratur och läsande. Vi fokuserar än mer på mötet mellan författare, översättare och publik, på den litterära upplevelsen och litteraturens koppling till övriga konstarter." Förebilderna finns i flera europeiska huvudstäder, en artikel om Skandinaviens första Litteraturhus i Köpenhamn finns i DIK-forum 4/2006.

tisdag, maj 23, 2006

Upphandling

När jag var i Gävleborg förra veckan så fick jag en fråga om vårt upphandlingsavtal. Vi har haft en upphandling för hela Värmland. Resultatet blev att vi nu får handla från fem leverantörer, som har olika priser. Två leverantörer erbjuder f-pris + 15 %, en leverantör f-pris + 18 % och ytterligare en annan f-pris + 50 %. Den femte leverantören erbjuder enbart digitala media.

lördag, maj 20, 2006

Hammarö bibliotek blir först i Värmland med att låna ut Playstation 2-spel.

Biblioteket har köpt in 25 spel och ytterligare spel kommer att köpas in. Dessa lånas ut på en vecka och åldersgränsen för att låna spelen är 16 år. Utlåningen börjar den 22 maj 2006.
Läs mer i Värmlands Folkblad
Hammarö bibliotek

fredag, maj 19, 2006

Platsen som Gud kom ihåg!

Igår var jag på Wij trädgårdar i Ockelbo på Mediedag med Biblioteken i Gävleborg. Det var en mycket stimulerande och upplyftande tillställning. Biblioteken berättade om hur de tagit fram och hur de arbetar med mediaplaner, Sandvikens och Gävles planer finns att läsa på nätet. Min egen insats var ett föredrag på en timme, det var spännande att tala inför så många människor, det var 80 personer i lokalen! Det kändes väldigt bra, stämningen var fin och jag var lugn och tror att jag lyckades säga det jag ville. Det handlade om min undersökning men även om biblioteksförändring i stort. Det är ett ämne som många redan är engagerade i, så det blev mycket roligt eftersnack. Gunilla Kindstrand från Kunskapskanalen höll ett intressant föredrag på eftermiddagen om språket och värdet av att läsa skönlitteratur. Jag återvände sent i går kväll till mitt hem trött och väldigt lycklig. Tack för senast allihop!

onsdag, maj 17, 2006

I Malmö höjer bibliotekariehandledning uppsatskvaliteten

Jag har haft för mig att bibliotekariernas uppgift sedan länge varit att handleda i informationssökning, därför är det lite överraskande att man har ett speciellt handledningsprojekt på Malmö Högskola och dessutom en 3-poängskurs i handledning för bibliotekarier i Örebro. Men resultaten verkar ha varit mycket positiva och de studenter som dragit nytta av tjänsten nöjda. Det finns en artikel om projektet på Malmö Högskolas hemsida "Jag tror att det är ett allmänt problem bland oss som skriver uppsatser. Vi väljer fel sökord och får för många träffar. Dessutom är det svårt att hitta vetenskapliga artiklar via Google" säger en av studenterna.

fredag, maj 12, 2006

Polly Glotto

Jag måste komma ihåg att testa Polly Glotto, tjänsten där man skriver in en fras och kan få den uppläst med syntetiskt tal på elva olika språk!
Tack INETMEDIA för tipset!

torsdag, maj 11, 2006

Internetbaserat bibliotek : Ett viktigt steg för att återuppbygga det irakiska forskarsamhället

Vetenskapsmän i Irak får nu tillgång till ett internetbaserat bibliotek med mer än en miljon artiklar i tusentals olika vetenskapliga tidsskrifter.
Läs mer:
Science and Development Network
Vetenskapsradion, SR

fredag, maj 05, 2006

"Vad ska biblioteken göra för att bli populärare?"

Jakob Nannesson driver sajten berunda.se där allmänhetens erfarenheter löser den enskildes problem. Dagens problemställning är "Vad ska biblioteken göra för att bli populärare?" Bästa tips belönas med 600 kr.
Tack Åke Nygren på Nacka stadsbibliotek, som gav tipset i Biblist!

Spännande!

På måndag den 8 maj kl 11.00 presenteras mottagaren av Selma Lagerlöfs Litteraturpris 2006 på Kungliga biblioteket i Stockholm.

onsdag, maj 03, 2006

Dagens glädjeskutt

Jag jobbar i Sunne men är bosatt sedan 26 år i Arvika kommun. Därför gläds jag lite extra idag eftersom The Knife kommer till Arvikafestivalen i juli. Syskonen Dreijer ska bara göra en enda spelning i sommar, det blir också bandets allra första utomhuskonsert och den går alltså av stapeln hos oss i ARVIKA!

tisdag, maj 02, 2006

Vägkrogsbibliotek

Den 26 april invigdes ett nytt Vägkrogsbibliotek på Håby Motell i Munkedal. Vägkrogprojektet är ett samarbete mellan Transport och Hotell- och Restaurangfacket med stöd av Statens Kulturråd, detta är det fjärde biblioteket i ordningen.

Övriga vägkrogsbibliotek finns här:

  • OK/Q8 i Tönnebro vid E4:an mellan Gävle och Söderhamn
  • Smålandsrasta i Klevshult vid E4:an mellan Värnamo och Jönköping
  • Statoil Brändåsen vid E20 mellan Hallsberg och Kumla

Barbro Andersson på Hotell- och restaurangfacket säger att lastbilschaufförerna "skriker efter böcker." Till att börja med lånar de lättlyssnade saker som deckare men sen prövar de gärna andra genrer. Det finns ett enormt sug efter nyheter och det som kommer in lånas snabbt ut.

Läs mer i Arbetsliv
Transportarbetarförbundet
Hotell- och restaurangfacket