onsdag, december 28, 2005

Biblioteksbladet

Årets sista nummer av Biblioteksbladet har kommit ut, här finns mycket intressant att läsa. Bl a om att Dieselverkstaden i Nacka kan bli privatägt, om framgångarna för Bokomaten och på s. 24 finns en intervju med mig!

tisdag, december 27, 2005

Bibliotek i kris

Norrköpings Tidningar efterlyser en högljud debatt om tillståndet på de kommunala biblioteken. En titt i kulturstatistiken säger bl a att antalet bokutlån har minskat med närmare 13 miljoner sedan år 1980, från 76,2 miljoner till 63,3 miljoner. Antalet utlånade böcker per invånare har minskat från 9,2 till 7,0 mellan åren 1980 och 2004. År 1990 fanns det 1447 bibliotek i Sverige, förra året var siffran nere i 1065. Vad gör vi åt detta? Lånar ut tevespel eller satsar på digital nerladdning av hitmusik? Det är som om vi på biblioteken inte längre själva tror på biblioteken. Så vad blir nästa steg?

måndag, december 19, 2005

Listor igen!

2006 kommer Sunne att ha tillgång till BTJ-recensioner igen. Vi har fått ett extraanslag från förvaltningen för detta.

söndag, december 18, 2005

Junk Musik ger ut ljudböcker

I morgon den 19 december ger Junk Musik ut sina två första ljudböcker. Det är Linda Skugges “Saker under huden” och Per Hagmans “Att komma hem ska vara en schlager”. Författarna har själv läst in sina texter som är nerladdningsbara både till datorn, mp3-spelaren och mobiltelefonen.

Piratförlaget hoppar av Skövdeprojektet

Den populära försöket med nerladdning av mp3-böcker som pågår på Skövde stadsbibliotek förlorar tillgången på Piratförlagets skönlitterära ljudböcker. Kvar blir lärorelaterade böcker och barnböcker. 10 nya bibliotek står i begrepp att börja erbjuda mp3-böcker. Läs mer i Svenska Dagbladet!

lördag, december 17, 2005

XM Satellite Radio

I vår kommer vi att kunna lyssna på Bob Dylan som programledare på XM Satellite Radio. I ett timslångt program kommer han att spela egna plattor en gång i veckan. Han kommer att sända från olika platser och intervjua folk och svara på e-post. Det verkar som man kan våga hoppas på ett riktigt Gott Nytt 2006.

fredag, december 16, 2005

Litteraturförskolor

Den 7 december ställde Christer Nylander (fp) en fråga i Riksdagen till statsrådet Lena Hallengren (s). Nylander undrade vilka åtgärder statsrådet avsåg att vidta för att underlätta framväxten av litteraturförskolor. Läs frågan och svaret från Lena Hallengren den 14 december.

tisdag, december 13, 2005

Dagens Bok

Dagens Bok är en reklamfinansierad tjänst som tillhandahåller recensioner av i första hand skönlitteratur, men även en och annan fackbok kan slinka med. Varje dag recenseras en ny bok och dessutom betygsätter man böcker på en skala från 1 till 10. Det finns ett arkiv där man kan söka efter gamla recensioner. Vid sidan av den fasta staben av litteraturintresserade skribenter bjuder man in gästrecensenter.

Stöd till inköp av böcker till bibliotek i Västra Götaland

En kvarts miljon kronor kommer under 2006 att utbetalas som stöd för inköp av böcker till Fyrstadskommunerna, Lilla Edet, Fyrbodalsområdet och Dalslandskommunerna i Region Västra Götaland. Pengarna kommer från Regionbiblioteket och är ett led i ett projekt som vill styra över kostnader för fjärrlån till inköp av böcker. Läs mer i ttela.se!

måndag, december 12, 2005

"Små bibliotek hoppar av BTJ"

I Göteborgs Posten den 8 december 2005 var en artikel införd med titeln "Små bibliotek hoppar av BTJ". Tyvärr finns den inte på nätet, Martin Röshammar skriver i sin serie "Biblioteken i framtiden" om förändringar som gjorts under det senaste året på Bibliotekstjänst. Min undersökning tas upp och så har jag blivit intervjuad om hur vi jobbar i Sunne.

fredag, december 09, 2005

I Rättvik satsar man på barn- och ungdomsböcker

I december köper Rättviks kommun in 700 nya barn- och ungdomsböcker. Satsningen är ett led i det landsomfattande projektet Bokjuryn. Skolorna följer upp med speciella bokläsardagar för att ge eleverna tid för att läsa och låta boken ta plats. Läs mer i Dalademokraten!

onsdag, december 07, 2005

Barnböcker på kurdiska

Böcker på invandrarspråk tillhör de områden där man verkligen behöver inköpsstöd. Förra veckan hade Dagens Nyheter en artikel om det lilla bokförlaget Apec i Spånga och andra små förlag som ger ut barnböcker på invandrarspråk.
I artiklen står att biblioteken fortfarande är en viktig inkomstkälla för de här förlagen, men att Bibliotekstjänst har skurit ned sina inköp de senaste åren. Även Kulturrådets stöd till böcker på utländska språk har minskat. Enligt artikeln har flera förlag med utgivning på invandrarspråk fått sina villkor försämrade p g a minskade inköp från biblioteken. En intressant sak är att förlagen hittat nya kanaler för att få ut böckerna till exempel lågpriskedjan Willys. Jag undrar nu inför Mångkulturåret, varför har bibliotekens intresse minskat?

måndag, december 05, 2005

Intresse för undersökningen

Undersökningen om hur vi köper in böcker utan sambindningsrecensioner har väckt ett visst intresse. Ett par journalister har varit i kontakt med mig och ett antal studerande. Några kollegor har också hört av sig, men det största intresset, än så länge, verkar finnas bland de som studerar till bibliotekarier. I Sunne har vi haft några sjukskrivningar under hösten. Men det visar sig att vårt inköpssystem har fungerat trots det.