torsdag, oktober 27, 2005

Rapporten är klar!

Nu har jag skickat min rapport "Förändrade arbetsrutiner: förnyad arbetsgrupp?" till DIK Bibliotekarieförbundets stipendiefond till Greta Linders minne. Du som vill läsa den genast, hör av dig till mig! Så småningom kommer det en länk från DIK´s hemsida. Rapporten ger en varierad bild av några svenska biblioteks tänkande kring inköpsrutiner och bokbestånd. Tack alla som varit med och hjälpt till!

onsdag, oktober 26, 2005

Biblioteksinköp i Norge

I Oslo finns Biblioteksentralen . Den ägs av 425 kommuner (87%), 14 fylkeskommuner (11%), Kommunenes Sentralforbund (2%) och Norsk Bibliotekforening (0,3%). De norska biblioteken kan gratis ta del av nätupplagan av Biblioteksentralens annoterade listor. Vill man ha papperslistor med post, så kostar det lite grann. Listorna innehåller inte recensioner utan "nøytral omtale". När det gäller barnböcker är det en process i två steg :
"Vi tilbyr både skjønnlitteratur og faglitteratur for barn fortløpende i BS-Online og BS-katalogen, som sendes samtlige folkebibliotek og skolebibliotek. Barnebøkene blir tilbudt to ganger. Første gang tilbys de ved utgivelse, med en kort, nøytral omtale. Senere gjentas de bøkene som blir anbefalt etter en vurdering gjort av Statens bibliotektilsyns rådgivende utvalg for barne- og ungdomslitteratur, da med deres vurderende omtale. "
Biblioteken betalar inte frakt för media, som de köper från Biblioteksentralen och det är 20 % rabatt på det mesta.
De flesta bibliotek lär dessutom ha avtal med lokala bokhandlare och får böcker från dem på "gjennomsyn" .

onsdag, oktober 19, 2005

Intressant diskussion

Jag följer med stort intresse den pågående diskussionen i Biblist, som började med frågan om bibliotek ska hålla kvällstidningar eller ej. Nu har den utvecklats till en diskussion om "gate keepers", målen för vår verksamhet, vad kvalité är, hur vårt uppdrag ser ut och var vår yrkesstolthet ligger med fokus på vad vi ska köpa in och inte köpa in till biblioteken. Även om man inte är prenumerant går det att läsa inläggen på Biblist hemsida. Rubriken för inläggen är "Kvällstidningar?".

måndag, oktober 17, 2005

IVER-projektet

Sunne bibliotek deltog i IVER (Informationsökning Via Elektroniska Resurser) -projektet, som drevs av Länsbiblioteket i Värmland 2002-2005. Projektet ville utveckla vårt arbetssätt, så att vi i ökad utsträckning använder oss av elektroniska resurser. Nu har det kommit en rapport om projektet. Den är skriven av Anette Eliasson och Karen Nowé vid Institutionen Biblioteks- och informationsvetenskap/Bibliotekshögskolan i Borås.

fredag, oktober 14, 2005

I Galicien

För några år sedan besökte jag BIBLIOTECA PÚBLICA DE LA CORUÑA MIGUEL GONZÁLEZ GARCÉS i Galicien. Det var en intressant upplevelse på många sätt. Jag och min dotter togs emot mycket generöst och vi fick se ett välorganiserat och vackert modernt bibliotek. Det första som förbryllade oss var att alla bibliotekets kunder gick ut med tre böcker i handen, förklaringen var att man bara fick ha tre böcker hemma från biblioteket samtidigt. En annan intressant sak var hur man köpte in böcker. Det fanns ett stort rum intill bibliotekschefens arbetsrum, som var fyllt av kartonger med böcker. Hon berättade att hon personligen gick igenom alla kartonger och valde ut vad som skulle vara på biblioteket. Övriga böcker skickades tillbaka till förlagen. Man köpte aldrig in mer än ett exemplar av varje titel. När vi berättade att man kunde köpa 5-6 exemplar av populära böcker i Sverige till ett och samma bibliotek var hon väldigt förvånad. Varför, frågade hon, hon kunde verkligen inte förstå varför. "Då måste ni ju avstå från att köpa flera titlar". Kanske kan det bero på att det svenska språkområdet är så mycket mindre än det spanska. Eller så har vi en annan inställning till läsning? Det vore intressant att få veta mer om hur man gör i olika länder.

onsdag, oktober 12, 2005

Rapporten

Jag är nu ledig från mitt ordinarie arbete och arbetar för fullt med min rapport om bokinköp. Det är mycket intressant som kommer fram och jag kommer att publicera rapporten i sin helhet på DIK´s hemsida. Jag kommer inte att förhandspublicera innehållet här i bloggen, eftersom jag tror att rapporten ska läsas i sin helhet. Fokus i min undersökning ligger på vilka förändringar som skett i arbetsgrupperna ute på de bibliotek, som genom att de tackade nej till sambindningslistorna fick lov att drastiskt förändra sina inköpsrutiner.
Biblioteken som behandlas är Sala, Vingåker, Vilhelmina och Sunne. Nu har även några andra listlösa bibliotek gett sig till känna, det är: Gnesta, Sävsjö och Storuman. Det lär finnas ytterligare fyra bibliotek som jag inte känner till. Jag skulle gärna vilja ha kontakt även med de biblioteken om det är möjligt.

tisdag, oktober 11, 2005

RSS-flöde

Nu går det bra att få Feeds från Biblioteksinköp. Det finns en liten knapp längst ned i marginalen till höger. Adressen är http://feeds.feedburner.com/Biblioteksinkp. Själv använder jag Bloglines som webbaserad läsare, det är praktiskt för den är maskinoberoende och jag kan läsa mina Feeds var helst jag befinner mig. Tack Jacob för hjälpen!

måndag, oktober 10, 2005

Besök på Riddarholmen


Jag var inbjuden till Bokrondellen som ligger i Norstedts lokaler på Riddarholmen i Stockholm. Företaget har startats på initiativ av Bonnierförlagen, Förlagssystem och P.A. Norstedt & Söner. Bokrondellen vill arbeta i alla förlags och bokhandlars intresse. Man eftersträvar stor titelbredd och erbjuder alla förlag som ger ut böcker i Sverige att registrera sina titlar, med samma villkor för alla. Man riktar sig mot bokhandeln, men några bibliotek, däribland Sunne bibliotek, provar just nu tjänsten utan kostnad. Bokrondellen erbjuder inte oberoende recensioner, men väl tidig information om böcker som är på gång. Maria Börman, Lisbeth Håkansson Petré och Louise Norman som arbetar med Bokrondellen har alla gedigna utbildningar i biblioteks- och informationsvetenskap. De har även mångårig erfarenhet av att ha arbetat i biblioteksbranschen. Databasen har en väl utvecklad sökmodul där man kan söka bland titlarna på exempelvis författare, titel, ämnesord, utgivningsår. Man har även några intressanta sökbegrepp som sökning på omslagsfärg, åldersgrupp, varugrupp. De artiklar som finns om varje titel är ofta uttömmande, men som sagt skrivna av bokförlagen och syftet är naturligtvis att göra reklam för boken i fråga. På bilden ovan syns Bokrondellens VD Maria Börman.

fredag, oktober 07, 2005

Eniro Nyhetssök

För att hitta recensioner i svenska nyhetskällor är Eniros nyhetssök ("Hitta nyheter i vårt nyhetsarkiv med över 500 källor") en suverän tjänst. Tyvärr så marknadsför inte Eniro den så mycket.

torsdag, oktober 06, 2005

Rundresa

Nu har jag varit ute på resa och träffat biblioteksanställda, samtalen har varit mycket intressanta. Det blir mycket fundera över och så småningom spegla i min rapport. Här nedan är Sala bibliotek en vacker oktoberdag. Tack alla som tagit emot mig så generöst!