tisdag, september 27, 2005

Värmlandsmontern på Bok & Bibliotek

Nu på torsdag den 29 september klockan 12.30-12.45 berättar jag i VärmlandsmonternBok & Bibliotek om arbetet med bokinköp i Sunne. Jag hoppas även hinna säga något om varför vi finns och vad vi vill uppnå med biblioteksverksamheten. VÄLKOMMEN!

onsdag, september 21, 2005

Google Print och upphovsrätten!

Tre författare stämmer Google för brott mot upphovsrätten. Läs mer ur Computer Sweden på IDG.se.

Omvärldsbevakning i bibliotekskataloger

Ett sätt att snabbt få en uppfattning av hur en bok har tagits emot är att söka efter den i någon av alla samsökskataloger, som finns tillgängliga. Bibliotek.se är den mest täckande, men då kommer man inte direkt in i de lokala katalogerna. Väljer man istället Sesim, Katalogsök MellanSverige, MittSök eller WermSök så har man direktlänkar till de enskilda biblioteken. Många bibliotek har "Extra information" om böckerna och klickar man sig in där kan man som regel ta del av hela innehållsförteckningen.
Intressant är att se skillnader mellan bibliotek, vi märkte snabbt att kommunerna i vårt län har väldigt olika inriktning när det gäller att satsa på sk smal eller bred litteratur. Tidigare har vi inte reflekterat över det.

fredag, september 16, 2005

Bokinköp, fredag förmiddag i Sunne

Idag har vi köpt böcker i Sunne. Rita van Brouwershaven, Ann-Sofie Östlund och Gunilla Andersson går igenom vad vi ska köpa till barnavdelningen. Ansvaret för barnboksinköpen delas mellan Rita och Ann-Sofie som arbetar på våra filialer i Gräsmark och Lysvik. De tar ut listor från Media direkt och delar dem mellan sig och samlar information om titlarna, som de presenterar för oss andra vid bokmötet. Vi har i Sunne ett kulturrådsprojekt som innebär en extra förstärkning av bokinköpen på filialerna och i det projektet ingår även att Ulla Wentzel hjälper till med urval och bokprat.

tisdag, september 13, 2005

Statistik och medieplanering

Snart är det dags för mig att ta min "lediga" månad och ge mig ut i landet och träffa folk på andra bibliotek. Det ska bli trevligt! Ju mer jag tänker på det här med bokinköp ju mer känner jag att vi skulle behöva ägna oss mer åt utvärdering av utlåningsstatistik och medieplanering. Jag har anmält mig i flera år till Axiell/Libras kurs i statistik, men inte kommit med p g a för få anmälningar. Kan alla det här redan?

fredag, september 02, 2005

Pengarnöd

Vår budget ligger illa till då vi tvingats till oväntat dyra reparationer av vår bokbuss i år. Resultatet blir att vi får strama åt ordentligt i bokinköpen. Vi märker då hur mycket lättare det blir att köpa in. Har man lite pengar köper man ju bara det allra nödvändigaste och man behöver inte söka så mycket information om böcker, som man är tveksam till. Man undrar förstås hur andra bibliotek sparar. Plastning kostar cirka 30 kronor per bok, är det någon som drar in på det när det är riktigt knapert?